See also in English – Sweet Jagermeister
Alkohol z ziołami to dla mnie drażliwy temat. Niezbyt przepadam na przykład za włoskimi wynalazkami jak wermuty czy likiery ziołowe pite przed lub po posiłku. Niebanalna mieszanka ogromnej ilości ziół to jednak ciekawa alternatywa dla dobrze znanych smaków. Okazuje się, że oprócz powolnego ich sączenia, można też coś ciekawego namieszać. Dziś bohaterem będzie taki właśnie likier prosto z Niemiec. Tak, dokładnie – to Jagermeister. Mimo niemieckiego pochodzenia, można powiedzieć o nim, że jest prawdziwym światowcem. Jest to bowiem likier, w skład którego wchodzi 56 ziół i przypraw z całego świata. Odnajdziemy tu korę cynamonu z Cejlonu, skrókę gorzkiej pomarańczy z Australii, drzewo sandałowe z Indii, korzenie imbiru z południa Azji, do tego imbir, borówki, rozmaryn i wiele, wiele innych. Zawartość alkoholu to 35%, więc całkiem sporo. Jagermeister najlepiej pić mocno schłodzony, nawet do -20 stopni Celsjusza, po obfitym posiłku. Likier otrzymał nazwę Jagermeister, ponieważ jego twórca, Curt Mast, był zapalonym myśliwym. Jager oznacza myśliwego, natomiast Meister – mistrza. Mam nadzieję, że zaglądające tu specjalistki od niemieckiego to potwierdzą. Dziś chciałbym zaproponować ten likier pod nieco słodszą postacią, jako składnik drinków.
Pierwszym jest Jager Monster:
- do szklanki typ highball wrzuć parę kostek lodu,
- wlej 50 ml Jagermeister,
- uzupełnij sokiem pomarańczowym zostawiając trochę miejsca,
- zamieszaj,
- na górę wlej 10 ml grenadyny tak, żeby opadała na dno,
- udekoruj szklankę plasterkiem pomarańczy,
- dołącz słomkę.
Jak przystało na drinka z grenadyną, powstała słodkawa mieszanka. Można byłoby powiedzieć, że jest to ziołowa Tequila Sunrise. Zioła i korzenie wyczuwalne, chociaż jak dla mnie jest to strawniejsza wersja niż sam Jagermeister.
Drugi polecany dziś drink to California Surfer:
- do shakera wrzuć parę kostek lodu,
- wlej 50 ml Jagermeister,
- wlej 50 ml likieru Malibu,
- wlej 150 ml soku ananasowego,
- wstrząśnij,
- do szklanki typu highball wrzuć parę kostek lodu,
- przelej mieszankę,
- dołącz słomkę.
Wygląda jak pszeniczne, ciemne piwo, z charakterystyczną pianką. Smakuje zupełnie inaczej. Najpierw wyczuwalna jest słodycz soku, następnie posmak kokosu z Malibu, a na końcu pozostaje ziołowy smak, lekko zachodzący na anyż. Ciekawe połączenie. Polecam zgromadzić te trzy składniki i wypróbować.
SUPER ALKOHOL ,POLECAM
kac po nim tez super 😀
Zależy od wypitej ilości 😉
wiem z autopsji
Spróbujcie do tego przepisu zamiast soku pomarańczowego dodać pomarańczowe FRUGO – zarąbiaste
polecam z redbullem i i plastrem pomarańczy + lód
jaggerbomb najlepszy z zielonym blackiem
Baryła skocz po frugo !
Jakoś po jagerku nigdy nie miałem kociokwiku
z red bullem zarąbisty ❤
ze sprite i kostkami lodu 🙂
polecam z sokiem żurawinowym i lodem:) zajeb***e
Jager jest najlepszy z zamrażarki. Dziękuje!